Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blog

De dromen en plannen van fysiotherapiestudent Luke Kernan

Gymna in gesprek met aanstormend talent

Het nieuwe studiejaar is begonnen en we trappen af met een boeiende serie interviews. Welkom bij “Fysio Talks,” waarin we in gesprek gaan met studenten fysiotherapie en fysiotherapeuten die hun kennis en visie delen. Ontdek de wereld van de fysiotherapie door hun ogen en laat je inspireren door hun dromen en toekomstvisies.

Voor dit interview hebben we Luke, een fysiotherapeut in opleiding aan de Hogeschool Rotterdam (Nederland), uitgenodigd om zijn interesse voor het vak en zijn visie op de toekomst van fysiotherapie met ons te delen.” We ontdekken wat hem drijft en waarom hij heeft gekozen voor deze boeiende carrière.

Luke, allereerst willen we graag weten : Waarom heb je besloten om fysiotherapie te studeren?

Ik heb altijd al een diepe fascinatie gehad voor het menselijk lichaam. Het is een wonderlijk systeem en ik vond het altijd geweldig om te begrijpen hoe het allemaal werkt. Bovendien heb ik altijd genoten van het contact maken met mensen en hen te helpen wanneer ze dat nodig hebben. Dus, fysiotherapie leek de perfecte combinatie van mijn interesse in het menselijk lichaam en mijn verlangen om anderen te ondersteunen.

Dat klinkt als een goede match! Heb je een speciale ervaring gehad die je liefde voor fysiotherapie heeft versterkt?

Absoluut. In 2019 scheurde ik mijn kruisband, en dat was een keerpunt voor mij. Het bracht me in nauw contact met fysiotherapeuten en het vak zelf. Ik zag hoe ze mensen begeleidden om te herstellen en weer op hun voeten te staan, letterlijk en figuurlijk. Dat inspireerde me enorm en gaf me een beter inzicht in wat je met fysiotherapie kan bereiken.

Welke eigenschappen denk je dat essentieel zijn voor een goede fysiotherapeut?

Ik geloof dat oprecht luisteren cruciaal is. Het is belangrijk dat een fysiotherapeut echt naar het verhaal van de cliënt luistert en empathie toont. Het opbouwen van een sterke band tussen de cliënt en de therapeut begint met echte aandacht. Bovendien, als je goed luistert, kun je vaak meer ontdekken dan wat er letterlijk wordt gezegd. met fysiotherapie kan bereiken.

Dat is zeker waar. Heb je al een idee welke specialisatie binnen fysiotherapie je het meest aanspreekt?

Dat is nog een moeilijke keuze, maar momenteel overweeg ik manuele therapie, sportfysiotherapie of orafaciale therapie. Elk heeft zijn eigen unieke uitdagingen en mogelijkheden, dus ik wil mijn opties openhouden tot ik meer ervaring heb opgedaan.

Dat is begrijpelijk, zeker ook met de voortdurende vooruitgang in technologie. Hoe zie je de toekomst van fysiotherapie?

Ik denk dat de basis van fysiotherapie hetzelfde zal blijven, maar technologie zal ons meer hulpmiddelen bieden. Bijvoorbeeld, er komen steeds geavanceerdere meetapparaten op de markt waarmee we de fysiotherapeutische behandeling kunnen verbeteren. Stel je voor dat er een app is die helpt bij het meten van de bewegingsvrijheid van gewrichten; dat zou de precisie van onze behandelingen enorm verbeteren.

Dat klinkt veelbelovend. Heb je al een boeiende techniek ontdekt tijdens je opleiding?

Zeker, dry needling heeft mijn aandacht getrokken. De manier waarop je met een naaldje in een spier kunt prikken en verbazingwekkende resultaten kunt behalen, is echt intrigerend. Het mechanisme erachter is behoorlijk fascinerend.

Tijdens je stages heb je vast een aantal aangrijpende momenten meegemaakt. Kun je er een met ons delen?

Ja, het blijft natuurlijk hartverscheurend om te zien dat een cliënt overlijdt. Maar een ander ontroerend moment was toen ik een oudere cliënt hielp om weer lange afstanden te kunnen lopen. Het was aangrijpend om te zien hoeveel vreugde dat bracht en hoe het zijn kijk op het leven veranderde.

Dat moet een mooie ervaring zijn geweest. Kun je ons wat meer vertellen over je studie-ervaring tot nu toe aan de Hogeschool Rotterdam?

Mijn fysiotherapie studie is me zeer goed bevallen. De opleiding bood een gestructureerde aanpak bij het behandelen van diverse gezondheidsproblemen. Aanvankelijk werd de nadruk gelegd op het begrijpen van het menselijk systeem en hoe dit leidt tot gezondheidsproblemen. In het vierde jaar heb ik gekozen voor de minor Cervicocephale- en orofaciale klachten, wat een behoorlijke uitdaging was maar bijzonder boeiend. Vooral het inzicht in de connectie tussen het hoofd en de cervicale regio en alles daartussenin sprak me enorm aan.

Je bent nu aan de eindfase van je studie begonnen. Wat is jouw grootste droom als fysiotherapeut?

Mijn ultieme droom is simpel: dat ik me gelukkig voel in dit vak en dat ik veel mensen kan helpen om van hun gezondheidsproblemen af te komen, zodat ze weer kunnen doen wat ze het liefste willen.

Welke uitdagingen hoop je aan te gaan in de wereld van de fysiotherapie?

Ik wil graag de verouderde praktijken aanpakken die sommige therapeuten nog steeds volgen, zoals eindeloos masseren en mobiliseren met weinig effect. Daarnaast wil ik mensen aanmoedigen om actiever te worden, zodat ze hun klachten kunnen voorkomen of verminderen.

Tot slot, heb je een boodschap voor toekomstige studenten die overwegen fysiotherapie te studeren?

Zeker! Als je gefascineerd bent door het menselijk lichaam en graag met mensen werkt, aarzel dan niet. Fysiotherapie is een geweldig vak waarin je jezelf kunt ontwikkelen en een positieve impact kunt hebben op het leven van anderen.

Met deze inspirerende woorden van Luke sluiten we ons gesprek af. Zijn toewijding aan het vak en zijn visie op de toekomst van fysiotherapie beloven een glanzende carrière voor hem en een betere toekomst voor degenen die hij zal helpen.