Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blog

De toekomst van revalidatie met SmartClips

Een interview met Carla Scholten van Embedded Fitness

De toekomst van revalidatie met SmartClips Een interview met Carla Scholten van Embedded Fitness
Carla Scholten smartclips

Embedded Fitness, een innovatief bedrijf dat in 2008 is opgericht, staat bekend om zijn pionierswerk op het gebied van interactieve technologieën voor gezondheid en welzijn. Met hun nieuwste product, SmartClips, zetten ze een belangrijke stap in de wereld van fysiotherapie en revalidatie. In een exclusief interview vertelt de directeur Carla Scholten van Embedded Fitness over de inspiratie, de unieke voordelen, en de toekomstplannen voor SmartClips.

Wist je dat Gymna Nederland binnenkort samen met Embedded Fitness een gratis workshop organiseert voor fysiotherapeuten die benieuwd zijn naar de meerwaarde van SmartClips? Lees hier meer over de workshop ‘Introductie SmartClips bij Parkinson’.

Hoe SmartClips ontstond: van idee tot innovatie in revalidatie

De oorsprong van SmartClips ligt in de missie om technologie in te zetten om fysieke activiteit leuker en effectiever te maken. “Het idee voor SmartClips begon toen we kinderen wilden stimuleren om meer te bewegen door gamification toe te passen,” vertelt de directeur. “We zagen dat kinderen die interactief speelden, zoals met dansmatten en andere apparaten, niet alleen gezonder waren, maar ook beter presteerden op school.”

Dit idee werd verder ontwikkeld en uitgebreid naar andere doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een beperking. Zo ontstonden de SmartClips, een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel dat gebruik maakt van sensoren om bewegingen te meten en directe feedback te geven via geluiden en lichtsignalen.

SmartClips

Slimme technologie in de moderne fysiotherapie

SmartClips speelt een belangrijke rol in de technologische vooruitgang binnen de fysiotherapie. “Technologie biedt patiënten de mogelijkheid om hun vooruitgang bij te houden en te verbeteren door realtime feedback te ontvangen,” legt Carla uit. “Dit bevordert de therapietrouw enorm, wat essentieel is voor een effectief herstel.”

Deze visie op vooruitgang sluit naadloos aan bij de filosofie van Gymna Nederland, dat continu op zoek is naar innovaties die een aantoonbare toegevoegde waarde leveren binnen de fysiotherapie en revalidatie. Gymna’s bewezen expertise op dit gebied maakt hen voor Embedded Fitness de ideale partner om SmartClips breder in de markt te zetten en fysiotherapeuten te ondersteunen in het verbeteren van de zorg voor hun patiënten.

“Bij Parkinson geldt: stilstand is vooruitgang. Als we het proces kunnen vertragen, hebben we al winst behaald.”

SmartClips: de perfecte oplossing voor Parkinsonpatiënten en valpreventie

Een van de meest veelbelovende toepassingen van SmartClips is in de behandeling van Parkinsonpatiënten en het voorkomen van vallen. “We hebben een programma ontwikkeld dat specifiek is gericht op cognitieve balans en het verminderen van het valrisico bij Parkinsonpatiënten,” zegt Carla. “In een project hebben we al 50 Parkinsonpatiënten getraind met SmartClips en de resultaten zijn veelbelovend.”

De oefeningen, die zowel visuele als auditieve feedback geven, helpen patiënten om hun balans en reactievermogen te verbeteren, wat essentieel is in het dagelijks leven. “Bij Parkinson geldt: stilstand is vooruitgang. Als we het proces kunnen vertragen, hebben we al winst behaald.”

Gratis Workshop: Introductie SmartClips bij Parkinson

30 oktober 2024

Tijdens deze interactieve workshop onder leiding van Jenny Bijsterbosch-Hop leer je hoe je SmartClips kunt inzetten om meetbare vooruitgang te ondersteunen en motivatie te stimuleren bij patiënten met Parkinson en niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ontdek de meerwaarde van deze innovatieve technologie in de praktijk en hoe je deze kunt gebruiken voor betere behandelresultaten bij deze specifieke doelgroepen.

Wat maakt SmartClips uniek? De voordelen op een rij

Wat onderscheidt SmartClips van andere revalidatiehulpmiddelen? Volgens Carla is het vooral de combinatie van gebruiksgemak en de geavanceerde sensortechnologie. “SmartClips zijn eenvoudig in gebruik en kunnen op verschillende manieren worden toegepast, van balans- tot reactietraining,” legt ze uit. “In tegenstelling tot andere systemen hoeven patiënten de clips niet fysiek aan te raken. Zolang ze binnen 10 centimeter komen, registreert de sensor de beweging. Dit is vooral nuttig voor patiënten met beperkte mobiliteit.”

Daarnaast zijn de clips ontworpen om in elke omgeving te werken, waardoor ze niet alleen in de praktijk, maar ook thuis door patiënten gebruikt kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om buiten de therapie om verder te oefenen, wat bijdraagt aan een sneller herstel.

Succesvolle samenwerking met zorgprofessionals

Sinds de lancering van SmartClips na de coronapandemie, heeft het product snel aan populariteit gewonnen binnen de revalidatiesector. “We hebben inmiddels al 300 SmartClips-koffers in omloop,” deelt Carla “Bijvoorbeeld, Basalt Revalidatie heeft na een grondige evaluatie van verschillende systemen besloten om voor al hun locaties SmartClips aan te schaffen vanwege het gebruiksgemak en de effectiviteit.”

De samenwerking met zorgprofessionals is van groot belang voor Embedded Fitness. “We werken nauw samen met kennisinstellingen en revalidatiecentra om ervoor te zorgen dat SmartClips optimaal worden ingezet,” aldus Carla. “Hun feedback is essentieel voor ons om continue verbeteringen door te voeren.”

“Door SmartClips te integreren met W-Move, kunnen we niet alleen beweging meten, maar ook feedback geven die gericht is op het verbeteren van reactievermogen en balans.”

Gymna Nederland en Embedded Fitness bundelen krachten voor innovatie

Een cruciaal onderdeel van hun groeistrategie is de samenwerking met Gymna, een gevestigde naam in de fysiotherapie en revalidatiemarkt. “Gymna is een gerenommeerde speler in de markt en hun enthousiasme voor innovatie sluit perfect aan bij onze visie,” vertelt de directeur. Dankzij een recente subsidie via het CrossRoads-project,  een initiatief dat innovatie tussen bedrijven in Nederland en Vlaanderen stimuleert, kunnen Embedded Fitness en Gymna hun samenwerking versterken en nieuwe functies ontwikkelen voor SmartClips, zoals de integratie met Gymna’s W-Move-trainingstoestellen.

Het W-Move trainingscircuit is gericht op het verbeteren van functionele kracht en mobiliteit bij patiënten. De integratie van SmartClips met W-Move zal therapeuten in staat stellen om niet alleen fysieke, maar ook cognitieve aspecten van revalidatie beter te monitoren en te begeleiden. Carla licht toe: “Door SmartClips te integreren met W-Move, kunnen we niet alleen beweging meten, maar ook feedback geven die gericht is op het verbeteren van reactievermogen en balans. Dit is vooral belangrijk voor doelgroepen zoals ouderen en Parkinsonpatiënten.”

Gymna W-Move Onyx Chest-back start

Gymna W-Move

Gymna W-Move Onyx legpress end

“Revalidatie is een dialoog geworden tussen patiënt en therapeut, waarin data, inzicht en motivatie de sleutel vormen tot beter herstel.”

Een nieuwe dimensie voor de fysiotherapie met SmartClips

In een wereld waar technologie en zorg steeds meer hand in hand gaan, toont Embedded Fitness met SmartClips dat revalidatie niet langer eenrichtingsverkeer hoeft te zijn. Het is een dialoog geworden tussen patiënt en therapeut, waarin data, inzicht en motivatie de sleutel vormen tot beter herstel. Dankzij de samenwerking met Gymna Nederland worden deze innovatieve clips nu binnen handbereik gebracht van fysiotherapeuten die klaar zijn om de volgende stap te zetten in hun behandelmethoden.

SmartClips bieden een frisse blik op wat therapietrouw en patiëntbetrokkenheid kunnen betekenen. Praktijken die al met deze technologie werken, merken dat de oefeningen niet alleen effectiever zijn, maar ook leuker. En die glimlach van een patiënt die vooruitgang ziet, dát is waar het uiteindelijk om draait.

Een speciaal dankwoord aan Carla Scholten, die met haar passie en visie een unieke bijdrage levert aan het hervormen van de revalidatiezorg.

Benieuwd hoe oefentherapie door technologie een verschil kan maken zoals met SmartClips? Het antwoord is dichterbij dan je denkt. Het Gymna Nederland team staat voor je klaar om je die volgende stap te laten zetten.