Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blog

Een duurzamere fysiotherapiepraktijk in 5 eenvoudige stappen

Ieder stapje telt

Wil jij graag een positieve impact hebben op het milieu, je financiën en zelfs je patiëntenbestand? Het goede nieuws is dat het realiseren van een duurzamere praktijkvoering helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt. Het is een kwestie van kleine stapjes zetten, en voor je het weet maak je een groot verschil. Ontdek in dit artikel vijf praktische en haalbare stappen om jouw fysiotherapiepraktijk duurzamer te maken. Van het verminderen van papiergebruik tot het stimuleren van groene mobiliteit en het gebruik van groene energie; er zijn talloze mogelijkheden om jouw praktijk te transformeren.

Maar het gaat verder dan alleen de voordelen voor het milieu. Het streven naar duurzaamheid kan ook een positief effect hebben op de reputatie van je praktijk en de tevredenheid van je patiënten. Dus waar wacht je nog op? Laten we samen de weg inslaan naar een duurzamere toekomst.

Lees snel verder en ontdek hoe jij jouw fysiotherapiepraktijk kunt verduurzamen in slechts vijf eenvoudige stappen. Ieder stapje telt en jouw inzet kan het verschil maken.

Stap 1: Verminder het gebruik van papier

Een eenvoudige stap die al in veel praktijken is geïmplementeerd, is het verminderen van papiergebruik. Afgezien van het feit dat papier afkomstig is van waardevolle bomen die we liever gebruiken voor het opnemen van CO2 en het produceren van zuurstof, vereist het ook een efficiënt en ruim opbergsysteem. In een tijd waarin ruimte steeds schaarser en duurder wordt, is het dus een goed idee om het volgende te overwegen:

  • Begin met een elektronisch patiëntendossier.
  • Digitaliseer bestaande patiëntendossiers.

Natuurlijk is een digitale agenda ook handig. Als je een groter team hebt, hebben alle teamleden toegang tot de agenda in plaats van alleen jij.

Stap 2: Verminder afval

Afval ontstaat gemakkelijk, maar het is ook gemakkelijk om afval te verminderen:

  • Scheid je afval. Elk stukje afval dat niet in de restafvalzak belandt is meegenomen.
  • Gebruik recyclebare producten.
  • Vermijd het gebruik van plastic wegwerpartikelen, of nog beter:
  • Maak gebruik van herbruikbare materialen, zoals glazen, bekers, handdoeken, en badstofhoezen voor je behandeltafel.

 

Lukt het niet je plastic wegwerpartikelen te vervangen door herbruikbare materialen, zorg er dan in ieder geval voor dat je wegwerpartikelen duurzaam zijn. Dat klinkt tegenstrijdig, maar je bent al duurzamer bezig als je producten kiest die van verantwoorde materialen zijn gemaakt: papier, bamboe, karton en palmblad. Deze materialen worden sneller afgebroken dan plastic en zijn daarom beter voor het milieu. 

Stap 3: Investeer in duurzame producten

Duurzame producten worden op een milieuvriendelijkere manier geproduceerd en dragen bij aan het verminderen van de belasting van het milieu. De aanschaf en het gebruik van duurzame producten zijn niet alleen interessant voor milieuactivisten, maar ook voordelig voor jouw praktijk omdat ze langer meegaan. Overweeg de volgende ideeën:

  • Gebruik duurzame hulpmiddelen, zoals foamrollers gemaakt van gerecycled materiaal.
  • Schaf duurzame meubels aan.
  • Vervang gloeilampen door LED-lampen en vervang TL-buizen door duurzamere alternatieven.
  • Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen en methoden. Er wordt altijd van alles beloofd op de verpakkingen van schoonmaakmiddelen, maar doen ze echt wat ze beloven? Feit is dat je met azijn, groene zeep, baking soda en/of citroenzuur al heel ver -en misschien zelfs wel verder- komt. Scheelt je wat centjes in je (praktijk)portemonnee én je hoeft geen chemische producten door de afvoer te spoelen. Maak daarnaast gebruik van vrijwel slijtvaste microvezeldoekjes in plaats van wegwerpdoekjes.

Stap 4: Stimuleer groene mobiliteit bij werknemers én patiënten

Zorg voor een vermindering van de CO2-uitstoot door je groener te verplaatsen:

  • Stimuleer je werknemers om te carpoolen.
  • Regel een fietsplan voor je werknemers of moedig fietsen tijdens werktijd aan door een praktijkfiets aan te schaffen voor de huisbezoeken. Als huisbezoeken niet om de hoek liggen, overweeg dan een elektrische fiets of een elektrische praktijkauto.
  • Zorg voor een fietsenstalling of fietsenrekken bij de praktijk en verstrek informatie over het openbaar vervoer.

Stap 5: Ga voor groene energie

Groene energie zorgt voor minder tot geen CO2-uitstoot en is onuitputtelijk, iets wat het milieu ten goede komt. Wat je verder nog kan doen?

  • Investeer in zonnepanelen. Op korte termijn levert dat vooral het milieu wat op, maar op de middenlange termijn levert het jou financieel voordeel op. Een win-winsituatie.
  • Ga de natuur in voor de oefentherapie van je patiënten. Functioneel oefenen met de eigen massa als weerstand is enorm effectief. Zie je het niet zitten om je werk naar buiten te verplaatsen, stimuleer dan je patiënten om zelf te sporten in de natuur. 

 

De aanschaf van zonnepanelen is misschien een brug te ver als je je bedrijfspand huurt, maar wat let je om erover te spreken met je verhuurder? Wie weet kun je voor de toekomst wel een huurverlaging overeenkomen. Maar zelfs als dat niet lukt, is het een goede investering voor de verhuurder en geeft het jou een goed gevoel groener bezig te zijn.

Extra tip: Maak gebruik van biophilic design in je praktijk

Bij een biophilic design draait het om het betrekken van de natuur bij de inrichting van -in dit geval- je praktijk. Het kan werknemers productiever, creatiever en tevredener maken. Maar het kan ook bijdragen aan verduurzaming van je praktijk:

  • Kies voor levende planten in de binnenruimte. Er bestaan allerlei planten die schadelijke stoffen kunnen filteren en het zuurstofniveau in een ruimte verhogen. Dus weg met dure, lawaaierige luchtreinigers die stroom vreten en niet milieubewust geproduceerd zijn en verwelkom de luchtzuiverende Calathea.
  • Gebruik natuurlijke elementen, ook voor licht en ventilatie. De behoefte aan kunstmatige verlichting en mechanische ventilatie kan hierdoor verminderen.

Ook Gymna verduurzaamt

Natuurlijk geven we niet alleen maar tips weg, maar doen ook zelf mee aan duurzaamheidsinspanningen. Het is Gymna’s missie om toegankelijke en duurzame zorg te bevorderen. We geloven dat gezondheidszorg duurzaam moet zijn en toegankelijk voor iedereen. Als bedrijf dat actief is in een sector die direct van invloed is op de levenskwaliteit en het welzijn van mensen, erkennen we dan ook dat het onze verantwoordelijkheid is om bij te dragen aan een rechtvaardigere, sociaal inclusievere en milieuvriendelijkere wereld.

Als bewust en toonaangevend merk zien we in dat een duurzame bedrijfsvoering essentieel is voor onze toekomst. Daarom verbinden we ons aan het kader van de VN-duurzame ontwikkelingsdoelen en hebben we drie belangrijke pijlers geïdentificeerd die onze inspanningen en beslissingen richting geven.

De pijler duurzame zorg staat voor onze inzet om het milieu te beschermen. Wij streven ernaar om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en duurzame principes te integreren in alle aspecten van ons bedrijf:

  • We kiezen, waar mogelijk, voor lokale leveranciers en materialen.
  • We produceren duurzame producten met minimaal afval.
  • We investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe duurzame en gebruikersvriendelijke producten en streven naar de integratie van ecodesign-principes.

Ben je benieuwd naar de twee andere pijlers van de duurzaamheidsvisie van Gymna? Je leest er hier meer over. 

We begrijpen dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar we zijn vastbesloten om de nodige stappen te zetten om ons doel te bereiken. Volg onze reis naar een duurzamere onderneming op onze socialmediakanalen.

Volg Gymna Nederland op social media:
Instagram
Facebook
LinkedIn